ADVERTORIAL
Η σημασία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης των παιδιών
Τι εννοούμε με τον όρο Συναισθηματική Νοημοσύνη; Ποια είναι η σημασία της για τον άνθρωπο; Γιατί κρίνεται αναγκαία η καλλιέργειά της από την παιδική κιόλας ηλικία & ποιος είναι ο ρόλος του βιβλίου σε αυτή την προσπάθεια;
Η συναισθηματική ωριμότητα του ανθρώπου είναι μια διαδικασία που αναπτύσσεται σταδιακά από τη νεαρή ακόμη ηλικία. Τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια και την καθοδήγησή μας, ώστε να «κατακτήσουν» μια νοημοσύνη με καρδιά.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο εφόδιο που θα τους συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή τους, για να μπορούν να αναπτύσσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να προσαρμόζονται εύκολα, να μην τα παρατούν στις δυσκολίες, να συνεργάζονται, να διαχειρίζονται τις διαφωνίες, να εμπνέουν και να πείθουν, βαδίζοντας στον δρόμο της καλοσύνης και της προσφοράς.
Αν λάβουμε υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης «Ξέρω πώς αισθάνομαι εγώ» (αυτογνωσία), «Νιώθω πώς αισθάνεσαι εσύ» (ενσυναίσθηση) και «Κάνω τον κόσμο καλύτερο», αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητά της τόσο για την προσωπική ευτυχία όσο και για την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.
Ως πηγή διαπαιδαγώγησης, το βιβλίο συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθειά μας να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τις αρετές της Συναισθηματικής Νοημοσύνης:
Μέσω του κειμένου και της εικονογράφησης το παιδί:
1) Έρχεται σε επαφή με διάφορους χαρακτήρες ηρώων και με τη γονεϊκή βοήθεια διακρίνει και ονοματίζει τα συναισθήματά τους.
2) Απενοχοποιεί τα δυσάρεστα συναισθήματα που έχει αισθανθεί.
3) Δίνεται η δυνατότητα να εμπλακεί το ίδιο στην ιστορία, να αναζητήσει λύσεις για τα προβλήματα των ηρώων και να αναλογιστεί με τη συμβολή του γονιού κατά πόσο αυτές είναι ανάλογες με τη θεμιτή κοινωνική συμπεριφορά.
Ξετυλίγοντας, λοιπόν, τον χαρακτήρα και τη δράση των ηρώων, η ιστορία ενός βιβλίου δίνει την ευκαιρία στο παιδί να αποκαλύψει βιώματα και σκέψεις, και να ανασύρει προσωπικά συναισθήματα.
Η σειρά Βιβλία που προάγουν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη από τις Εκδόσεις Σαββάλας είναι η πρώτη στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή που κέντρισε φορείς της πολιτείας, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς. Μέσα από πρωτότυπες ιστορίες και ιδέες, τα βιβλία της σειράς στοχεύουν στην καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης εστιάζοντας στους τρόπους που θα «ξεκλειδώσουν» τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών. Σύμφωνα με τον Danniel Goleman: «Έχουμε δύο είδη μυαλού: ένα μυαλό που σκέφτεται κι ένα μυαλό που νιώθει. Προκύπτει, λοιπόν, ως φυσική συνέπεια πως το μυαλό που νιώθει, δηλαδή η Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών καλλιεργείται μέσα από τη λογοτεχνία∙ τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα συναισθήματα, επειδή ένα λογοτεχνικό έργο δεν προσφέρει απλώς γνώση, αλλά αποτελεί μια βιωματική εμπειρία».